Γαλησσάς

Στα δυτικά του νησιού ,σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από την Ερμούπολη, βρίσκεται ο Γαλησσάς με την βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία παραλία και το ηλιοβασίλεμα. Η παραλία του, μια από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες του νησιού, είναι αμμώδης και κατα μήκος της υπάρχουν αρμυρίκια που προσφερουν φυσική σκια. Είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Στις ταβέρνες απολαμβάνει ο επισκέπτης αυθεντικές κυκλαδίτικες συνταγές. Υπάρχουν επίσης μινι μάρκετ, καθώς επίσης και γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτό.

Αξιοθέατα του Γαλησσά είναι το Καθολικό εκκλησάκι της Αγ. Πακούς(Αγ. Υπακοής) και η Σπηλιά του Αγ. Στεφάνου. Το εκκλησάκι, απομεινάρι της οχυρωμένης πόλης που υπήρχε από τον 6ο αιώνα π.Χ. βρίσκεται στην κορυφή ενός μικρού λόφου, όπου μας οδηγεί ένα μονοπάτι με σκαλιά από την προβλήτα. Από εκεί απολαμβάνουμε τη θέα του Αιγαίου Πελάγους, την Κύθνο, τον κάμπο με τα κτίσματα και την παραλία. Συνεχίζοντας, ακολουθώντας το μονοπάτι φθάνουμε στη μκρή παραλία, Αρμεός, η οποία είναι καταφύγιο γυμνιστών. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει η σπηλιά του Αγ. Στεφάνου με το ομώνυμο εκκλησάκι και τρεχούμενο νερό. Σύμφωνα με το θρύλο χτίστηκε από ένα ψαρά που λεγόταν Στέφανος, ο οποίος γλίτωσε από ένα γιγάντιο χταπόδι. Η σπηλια είναι προσβάσιμη και με σκάφος.

 

Σύρος, η αρχόντισσα των Κυκλάδων

Η Ερμούπολη πρωτεύουσα Σύρου και Κυκλάδων, με μεγάλο φυσικό λιμάνι είναι μια ξεχωριστή πόλη με αρχοντικό αέρα και παράδοση.

Κάνοντας περίπατο στην πόλη θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το Δημαρχείο, έργο του Ερν. Τσίλλερ το οποίο δεσπόζει στην πλατεία Μιαούλη. Στη συνέχεια θα δείτε το Πνευματικό Κέντρο, διάφορα νεοκλασικά κτήρια, Ορθόδοξες και Καθολικές εκκλησίες, το καζίνο, καθώς και το Βιομηχανικό Μουσείο στο οποίο εκθέτονται αξιόλογες συλλογές από βιομηχανικό εξοπλισμό, εργαλεία, μηχανήματα και χειρόγραφα σχέδια. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Θέατρο Απόλλων το οποίο χτιστηκε το 1864 σε σχέδια του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό, του οποίου η σχεδίαση είναι επηρεασμένη από ιταλικά πρότυπα. Το Θέατρο φιλοξενεί καθ’όλη την διάρκεια του έτους παραστάσεις, εκδηλώσεις, καθώς και το Φεστιβάλ Αιγαίου. Στην Ερμούπολη υπάρχουν επίσης εστιατόρια, καταστήματα όπως και καφετέριες, μπαρ για την διασκέδασή σας.

Στο λόφο της Άνω Σύρου δεσπόζει η Καθολική Μητρόπολη. Περπατώντας στα γραφικά σοκάκια του οικισμού θα βρείτε το Μουσείο του δασκάλου του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη, την ομώνυμη πλατεία, το Μουσείο παραδοσιακών επαγγελμάτων, ταβέρνες και καφενεία.
Στη συνέχεια της Α. Σύρου βρίσκεται η Απάνω Μεριά με θέα τα γύρω Κυκλαδονήσια. Εκεί υπάρχουν μικροί οικισμοί όπως Μύτακας, Παπούρι, Σαν Μιχάλης, Σύριγγας ,καθώς οι αρχαιολογικοί χώροι Γράμματα, Χαλανδριανή, Καστρί και Σπηλιά Φερεκύδη. Ωραίες παραλίες προσβάσιμες με τα πόδια ή με σκάφος από το Κίνι είναι μεταξύ άλλων η Βαρβαρούσα, ο Αετός , η Λεία και τα Γράμματα.